Get Adobe Flash player

Η Βιοσώλ Προτείνει

Τους νέους ηλιακούς  θερμοσίφωνες ECO-BIOSUN με την υψηλότερη απόδοση στην Ελληνική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

 
Περισσότερα...


B2B Βιοσώλ Portal


biossol factory
Το παλαιό εργοστάσιο της
Βιοσώλ επί της οδού Πειραιώς 254 σε φωτογραφία της
δεκαετίας του 1960

Σχέδιο βιομηχανικού
κτιρίου της Βιοσώλ
σε τομή (1949)

Σχέδιο της πρόσοψης του
παλαιού βιομηχανικού κτιρίου
της Βιοσώλ (1950)

Το λογότυπο της Βιοσώλ

Το 1960 η ΒΙΟΣΩΛ εισάγει
στην Ελλάδα τις μεταλλικές σκαλωσιές.

Καλοριφέρ Runtal τυπου Η

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Το εργοστάσιο της Βιοσώλ στο Βόλο.

Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα

To Europanel της ΒΙΟΣΩΛ. Το δημοφιλέστερο καλοριφέρ τύπου πάνελ στην Eλλάδα.

Πρόσοψη του Πολιτιστικού
Κέντρου του Ιδρύματος
Μείζονος Ελληνισμού

Λογότυπο της ifestos
 
 

Η ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε. έλαβε τη σημερινή νομική της μορφή στις 16 Φεβρουαρίου του 1940. Τότε οι ιδρυτές αδελφοί Διονύσιος και Σπυρίδων Σβορώνος αποφάσισαν να εισφέρουν το ενεργητικό της Σωληνουργείας Αναγνώστου και μέρος της εμπορικής δραστηριότητας που ανέπτυσσε η οικογένεια τους στον Πειραιά ήδη από το 1886 στη ιδρυόμενη εταιρία. Η εταιρία Αναγνώστου είχε ιδρυθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα στη Καλλιθέα επί της οδού Αμαζόνων και είχε ήδη περιέλθει στον έλεγχο των ιδρυτών της Βιοσώλ.


Η νέα εταιρία ξεκίνησε αμέσως την ανοικοδόμηση βιομηχανικού κτιρίου "στη βιομηχανική περιοχή εκτός της πόλεως" επί της οδού Πειραιώς
254. Το κτίριο αυτό σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικά και αισθητικά έργο . Είναι ευτύχημα ότι οι ιδρυτές αποφάσισαν να στεγάσουν την εταιρία τους σε κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη που κοσμεί ακόμη και σήμερα την πόλη μας.

Τα σχέδια όμως των ιδρυτών για την σύντομη μεταφορά τους στο νέο κτίριο δεν πραγματοποιήθηκαν. Με την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το κτίριο επιτάχθηκε από τον Ελληνικό στρατό και ακολούθως χρησιμοποιήθηκε άλλοτε σαν οχυρό και άλλοτε σαν αποθήκη από τους κατακτητές και κατόπιν από τους συμμάχους.Το 1947 επιτέλους η ΒΙΟΣΩΛ εγκαθίσταται στο κτίριο της και αρχίζει μια μακρά περίοδος ανάπτυξης της εταιρίας με Γενικό Διευθυντή τον Νικόλαο Σβορώνο. Στη δεκαετία του 1950 γίνονται σημαντικές επενδύσεις στο κλάδο της σωληνουργείας. Συγχρόνως όμως γίνεται σαφές ότι ο ανταγωνισμός και η εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτούν τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων βιομηχανικών μονάδων.

  
Το λογότυπο της Βιοσώλ
Σημαντικοί σταθμοί στην ανάπτυξη της ΒΙΟΣΩΛ ήταν η συμμετοχή σε κοινές θυγατρικές εταιρίες με την εταιρία ΙΖΟΛΑ με τη συγχώνευση των αντίστοιχων βιομηχανικών κλάδων. Έτσι δημιουργήθηκαν οι εταιρίες ΙΒ Ηνωμένα Σωληνουργεία, Λαυρεωτική, και Ελινόξ, που προέκυψαν με συγχώνευση αντίστοιχα των κλάδων σωληνουργείας, χυτηρίου και λεβητοποιείου. Η ΙΒ συγχωνεύθηκε το 1973 με το σωληνουργικό κλάδο του ομίλου Βιοχάλκο για να δημιουργηθεί η ΙΒΣ Ηνωμένα Σωληνουργεία. Οι εταιρίες αυτές αυτονομήθηκαν πλήρως από τη ΒΙΟΣΩΛ και η κάθε μια διέγραψε τη δική της πορεία στο Ελληνικό οικονομικό χώρο. Το 1993 η Ελινόξ απορροφήθηκε ξανά από τη μητρική της εταιρία.


Το 1960 η ΒΙΟΣΩΛ εισάγει στην Ελλάδα τις μεταλλικές σκαλωσιές. Έτσι ξεκινάει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρίας.Η μεταλλική σκαλωσιά της ΒΙΟΣΩΛ καθιερώνεται σε όλα τα σημαντικά τεχνικά έργα εξασφαλίζοντας ασφάλεια των εργαζομένων και υψηλή αποδοτικότητα. Το όνομα της εταιρίας γρήγορα συνδέεται με το κλάδο των μεταλλικών ικριωμάτων. Στη δεκαετία του 1990 όμως δημιουργούνται νέες συνθήκες στα εργοτάξια των οικοδομικών έργων και καθίσταται εμφανής η ανάγκη να τροποποιηθούν οι μέθοδοι εργασίας της εταιρίας. Έτσι από το 1999 η ΒΙΟΣΩΛ διέκοψε τη δραστηριότητα αυτή που συνεχίζεται από την εταιρία ΒΙΟΣΩΛ ΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΕΒΕ στην οποία δεν συμμετέχει η ΒΙΟΣΩΛ η οποία επικεντρώνει πλέον τη δραστηριότητα της μόνο στο μηχανολογικό μέρος (θέρμανση - κλιματισμός) της υποστήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

 

 

Η ΒΙΟΣΩΛ παράλληλα δραστηριοποιείται στη θέρμανση από τη δεκαετία του 1960. Κατασκευάζει στην Ελλάδα διακοσμητικά σώματα καλοριφέρ σε συνεργασία με την Ελβετική εταιρία RUNTAL. Ενώ παράλληλα εμπορεύεται λέβητες καυστήρες και κυκλοφορητές κεντρικής θέρμανσης. Τα προϊόντα της διακρίνονται για την ανώτερη ποιότητα και αισθητική και κοσμούν τα καλύτερα Ελληνικά σπίτια.

 

 Η κοινή μετοχή της ΒΙΟΣΩΛ εισήχθη για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις 30 Αυγούστου 1972. Κατά την εισαγωγή υπήρχαν 219.240 μετοχές και η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας με βάση την τιμή εισαγωγής ήταν 139 εκατομμύρια δραχμές.

 

 

Το 1974 θεμελιώθηκε το νέο εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ στη βιομηχανική περιοχή ΕΤΒΑ του Βόλου. Το εργοστάσιο αυτό μπορούσε να φιλοξενήσει σε σύγχρονους βιομηχανικούς χώρους όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας που ασφυκτιούσαν πλέον στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς. Από τότε η Βιοσώλ συνέχισε να προσθέτει κτίρια στο βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου. Σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου περιλαμβάνει κτίρια συνολικού εμβαδού 16.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητο οικόπεδο 64 στρεμμάτων, και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αρχίζει η δραστηριοποίηση της ΒΙΟΣΩΛ στο κεντρικό κλιματισμό με την κατασκευή Fan Coils και Αξονικών Αερόθερμων. Περί το 1985 για να συμπληρώσει τη γκάμα των προϊόντων της η ΒΙΟΣΩΛ εξαγόρασε την εταιρία Neovent που κατασκεύαζε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες και άλλα μηχανήματα κλιματισμού. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία και πολλά από τα σημαντικότερα κτίρια που έχουν κατασκευασθεί τα τελευταία χρόνια διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό με μηχανήματα κατασκευής ΒΙΟΣΩΛ.

 

 

Το 1989-90 η ΒΙΟΣΩΛ αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στη κατασκευή σωμάτων καλοριφέρ τύπου πάνελ και πρώτη αυτή ανάμεσα στις Ελληνικές βιομηχανίες επενδύει στη νέα τεχνολογία που σταδιακά αντικαθιστά τα παραδοσιακά σώματα με τις φέτες. H ΒΙΟΣΩΛ απορρόφησε την εταιρία ΕΛΙΝΟΞ to 1993. Η Ελινόξ κατασκεύαζε λέβητες και ανοξείδωτους νεροχύτες. Οι δραστηριότητες αυτές μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο του Βόλου.

 

 
Το 1996 η ΒΙΟΣΩΛ πωλεί τα παλαιό της εργοστάσιο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται για να στεγάσει το κέντρο του Ελληνικού Κόσμου. Παράλληλα η ΒΙΟΣΩΛ μεταφέρει και τα τελευταία τμήματα της παραγωγής της στο βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου.

 

 

Στις αρχές του 2001 κατόπιν αποφάσεως ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων η Βιοσώλ συμμετέχει στην εταιρία ifestos ΑΒΕΕΜ που θα αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών θέρμανσης και κλιματισμό.

 

Τον Ιούλιο του 2003 υπεγράφη σύμβαση βιομηχανικής συνεργασίας ανάμεσα στη Βιοσώλ και την εταιρία American Standard Europe για λογαριασμό της θυγατρικής της TRANE που είναι μια από τις ισχυρότερες πολυεθνικές εταιρίες στο χώρο του κλιματισμού. Με βάση αυτή τη συμφωνία η Βιοσώλ κατασκευάζει κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες που διατίθενται στην αγορά από την TRANE.
Από το 2005 η Βιοσώλ έχει αρχίσει την ανάπτυξη δικτύου συνεργαζομένων καταστημάτων ειδών θέρμανσης και κλιματισμού με σκοπό την ενδυνάμωση της εταιρικής ταυτότητας καθώς και την δημιουργία πιο σταθερών συνεργασιών με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα καταστήματα αυτά εκτός από την επιγραφή με το λογότυπο της εταιρίας χρησιμοποιούν και το εννιαίο πολύφυλο prospectus των συνεργατών της εταιρίας